Skip to content

Tehnički opis

  • Dužina: 97 km
  • Težina: srednja
  • Najviša točka: 142 m
  • Najniža točka: 100 m
  • Podloga rute: asfalt 74 %, madakadam 26%
  • Vrijeme vožnje: 4 – 6 h

Rijeka Drava poput ogromnog magneta privlači sve ljubitelje prirode, znanstvenike, rekreativce, ribolovce, izletnike i avanturiste. Za sve bicikliste željne uživanja u ljepotama te tihe i moćne rijeke i njene okolice nema bolje rute od “Dravskog kruga”. Ova ruta prolazi područjem Regionalnog parka Mura-Drava, odnosno područjem Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, proglašenog od strane UNESCO-a 2012. godine. Istovremeno, ova ruta se nadovezuje na međunarodno poznate biciklističke rute „Drava route“ i „Euro Velo 13 – Ruta željezne zavjese“.

Biciklistička staza „Dravski krug“ je 96 km dugačka kružna staza. Većim dijelom vozite se po asfaltu, a nešto manji dio staze proći ćete preko makadama po nasipu uz rijeku Dravu. Još jedna dobra vijest je da na cijeloj ruti nema značajnijih uspona. Ukratko, imate više nego dovoljno razloga da se odvažite na ovu “riječnu” avanturu.

Prije nego krenemo u vožnju, par informacija o “ljepotici” – rijeci Dravi. Drava izvire u tirolskim Alpama na austrijsko-talijanskoj granici, na području naseljenog mjesta Tolback na 1228 m nadmorske visine. Potom se, nakon 725 km toka, kod naselja Aljmaš na 83 m nadmorske visine, ulijeva u Dunav. Kroz austrijsku Korušku i Sloveniju ulazi u Hrvatsku, gdje dijelom tvori hrvatsko-mađarsku granicu. Upravo ovaj zajednički hrvatsko-mađarski dio Drave smatra se jednim od najočuvanijih, te stoga i najljepših dijelova te rijeke. Sad kad to znate, vjerujemo da jedva čekate da krenete s vožnjom.

Staza počinje ispred dvorca Pejačević u Virovitici, te se nastavlja mjestima Lukač, Gradina, i Brezovica, sve do Budakovca. Budakovcem dominira velika bara koja je u stvari ostatak starog toka Drave. Naime, kroz povijest, Drava je često mijenjala svoj tok te je i iza sebe ostavljala takve vodene površine. Tek oko 400 m od zadnjih kuća u selu ruta izlazi skoro na samu obalu Drave, odnosno na nasip, po kojem ćete voziti idućih 12 km do sela Kapinci, gdje ruta nakratko izlazi na asfaltiranu cestu. Kod ulaza u mjesto Sopje, ponovno skrenite na poljski put koji će vas odvesti do nasipa. Ovdje se odvezite puteljkom do same obale rijeke i naići ćete na uređeno izletište, gdje možete predahnuti i uživati u pogledu na Dravu.

Staza se nastavlja nasipom sve do sela Noskovačka Dubrava, gdje ponovno izlazite na asfaltiranu cestu. Ovdje razgledajte Informativno-edukativni centar i provozajte se približno 2 km dugom trasom poučne staze „Dravi u zagrljaj“. Na povratku u Viroviticu ruta prolazi kroz mjesta Sopje, Kapinci, Orešac, Suhopolje i Borova. Ako se zaustavite u nekom od ovih drevnih slavonskih sela, primjetit ćete da se jednostavan život u njima nije puno promijenio, još od davnih dana. Tamo možete sresti ljude koji će vas uvijek toplo primiti i iznenaditi svojom gostoljubivošću.

Back To Top