skip to Main Content

Tehnički opis

  • Dužina: 38.78 km
  • Težina: lagana
  • Najviša točka: 140 m
  • Najniža točka: 109 m
  • Podloga rute: asfalt 100 %
  • Vrijeme vožnje: 2 – 3 h

Najbolji način za upoznavanje središnjeg dijela Virovitičko – podravske županije i njenog drugog grada (od tri), Slatine, je vožnja biciklističkom stazom „Slatinski krug“. Ova kružna staza dugačka je 38 km, cijelom dužinom se vozi po asfaltu i nema nikakvih uspona. Biciklistička staza „Slatinski krug“ kreće iz centra Slatine i nastavlja kroz dio područja općine Sopje, no prije nego što krenemo na vožnju, upoznajmo malo ovaj lijepi kraj. Područje po kojem ćemo se provozati  smješteno je u središnjem dijelu Virovitičko – podravske županije, prirodno je omeđeno rijekom Dravom na sjeveru i obroncima Papuka na jugu.

Slatina se diči svojom kulturnom i vinskom tradicijom. Tamo je 1864. godine proizveden prvi hrvatski pjenušac, o kojem se, uz mnoge druge dijelove bogate slatinske povijesti, može saznati više u Zavičajnom muzeju. Usput, važno je znati da u Slatini stanuje najveći živi organizam istočne Hrvatske – to je stablo mamutovca – posađeno je 1807. godine, a naraslo je do visine od 62 metra. U blizini grada nalazi se  jezero Javorica, koje je omiljeno izletište i kupalište Slatinčana i njihovih gostiju.

Ruta staze „Slatinski krug“ kreće iz centra Slatine prema sjeveru i selu Bakić, te potom kroz sela Gornji Miholjac i Španat prema Višnjici. Sada smo već na području općine Sopje, koja je poznata po bogatoj etnološkoj, folklornoj i prirodnoj baštini. Tu se nalazi Pustara Višnjica, a to je možda i najljepše mjesto koje ćete posjetiti u ovoj vožnji, te si stoga uzmite vremena i zastanite u ovoj bujnoj oazi zelenog mira. Nacionalni pobjednik u izboru Europske destinacije izvrstnosti – Pustara Višnjica je starinsko imanje, okruženo perivojem stabala lipe, kestena i bora na kojem možete razgledati ergelu konja, te uzgajalište muflona i jelena lopatara. Ovdje se također proizvodi i najviše batata (slatkog krumpira) u našoj zemlji. Nakon razgledavanja preporučamo posjet njihovom restoranu u kojem, uz odlična jela, možete uživati i u izvrsnim vinima Orahovačko – slatinskog vinogorja. Ako vam se toliko svidi da želite ostati duže, tu nema zapreke, jer Pustara Višnjica nudi i komforni smještaj. Višnjica je jedno čarobno mjesto odakle se u daljini vide obronci Papuka i osjeti miris rijeke Drave koja mirno teče nekoliko kilometara dalje.

Ruta se nastavlja selima Novaki, Vaška, Kapinci, Sopje i Medinci, te nazad prema Slatini, gdje i završava. Volite li Slavoniju, njezina stara imanja i pitoma sela, njene mirise i boje, provozajte se dugačkim ravnim cestama ove staze i upoznajte Slavoniju iz prve ruke, to jest sa bicikla.

Back To Top