skip to Main Content

Tehnički opis

  • Dužina: 63.02 km
  • Težina: lagana
  • Najviša točka: 117 m
  • Najniža točka: 117m
  • Podloga rute: asfalt 92%, makadam 8%
  • Vrijeme vožnje: 2.5 – 3.5 h

Vozeći stazu ‘Podravski krug’ upoznat ćete zapadni dio Virovitičko – podravske županije, to jest njezin podravski dio. Podravina je regija koja se smjestila na sjeveru Lijepe naše, pitoreskan je to kraj sa jedne strane omeđen rijekom Dravom, a sa druge brdima Bilogore. Na prostranim podravskim poljima uzgaja se povrće, ljekovito bilje, duhan i ostale kulture, dok se obroncima Bilogore  šire vinogradi i voćnjaci. Smatra se da je potok Ođenica, koji protiče kroz Viroviticu istočna granica Podravine i zapadna granica Slavonije. Tim lijepim krajem provozat ćemo se u ovoj vožnji.

Staza ‘Podravski krug’ dugačka je 63 km – prvih 20-ak km staze vozi se u neposrednoj blizini Bilogore i na tom djelu ćete naići na nekoliko lakših uspona, dok je ostatak staze ravničarski. Većinu staze vozit ćete po asfaltu, a tek jedan manji dio po makadamu. I ova staza kreće iz Virovitice ispred dvorca Pejačević. Ruta izlazi iz grada prema prigradskom naselju Antunovac i nastavlja se do sela Sveti Đurađ gdje dolazi do Bilogore, uz čije obronke ćemo voziti idućih 20-tak kilometara. Između Golog Brda i Špišić Bukovice kraći je makadamski dio oko 3,5 km. U blizini Špišić Bukovice, ako malo skrenete sa rute, možete posjeti izletište uz ribnjak Zidine. Na predjelu Kinkovo, skriven u šumi, nalazi se i hotel Mozart u kojem se možete odmoriti i okrijepiti.

Nakon Špišić Bukovice ponovno slijedi jedan kraći makadamski dio rute do Vukosavljevice. Potom preko sela Turnašica i Sedlarica vozimo do Velike Črešnjevice gdje počinje ravničarski dio rute. Vozeći ovaj dio staze proći ćete  poznatim pitomačkim vinogorjem i vinskom cestom. Prateći oznake možete istraživati ovaj čudesno lijep mozaik sastavljen od vinograda, voćnjaka, klijeti i vidikovaca. Za posjet klijetima i kušanje vina potrebna je prethodna najava.

Sljedeće mjesto na ovoj ruti je Otrovanec u kojem se nalazi seosko turističko imanje „Zlatni klas“. Odvojite vrijeme za predah i okrjepu, te upoznajte tradiciju, gastronomiju i enologiju ovog područja. Ako ste se već umorili od bicikla ovdje se možete počastiti i jahanjem. Ruta nadalje prolazi kroz Pitomaču, gdje se ponovno možete odmoriti i kupiti nešto ako vam je potrebno u nekoj od mnogih trgovina u mjestu.

Ruta se nastavlja cestom koja dijelom prolazi kroz šumu prema rijeci Dravi. Preporučamo kraće skretanje sa rute prelaskom na drugu stranu Drave (pješačkim mostom ili skelom), te obilazak Križnice – sela u zaštićenom krajobrazu najljepšeg dravskog meandra.

Nakon Križnice i povratka na južnu obalu Drave slijedi vožnja kroz sela Starogrčki Marof, Okrugljača, Bušetina i Turanovac, te nazad prema Virovitici i kraju ove staze. Podravina je kraj kojeg morate posjetiti, a sve njene čari i ljepotu najbolje ćete upoznati ako se provozate biciklističkom stazom ‘Podravski krug’.

Back To Top