skip to Main Content

Tehnički opis

  • Dužina: 55.44 km
  • Težina: lagana
  • Najviša točka: 605 m
  • Najniža točka: 126 m
  • Podloga rute: asfalt 100 %
  • Vrijeme vožnje: 2.5 – 3 h

Virovitičko – podravska županija omeđena je na jugo – istoku brdima Papuka a na sjeveru rijekom Dravom. Ako se odlučite za vožnju biciklističkom stazom „Od Papuka do obala Drave“ spojit ćete južnu i sjevernu granicu županije, to jest njezin brdoviti i ravničarski dio. Biciklističke staza „Od Papuka do obala Drave“ dugačka je 55 km, lagana je za vožnju, ima jedan duži spust sa Papuka do Orahovice, a potom slijede ravne ceste bez  uspona do kraja staze. U cijeloj dužini vozi se po asfaltu.

Staza počinje na području Parka prirode Papuk, na prijevoju Petrov vrh iznad Orahovice. Petrov vrh je smješten gotovo na samoj tromeđi Virovitičko – podravske, Požeško – slavonske i Osječko – baranjske županije. Tamo se nalazi i vidikovac sa kojeg pogled seže preko Slavonije do Baranje i Mađarske.  Informativne  table na vidikovcu podsjećaju nas da se u davnoj prošlosti na tom mjestu nalazilo Panonsko more, ukazuju i na manastir Sv. Nikole iz 15. st. koji je smješten u podnožju vidikovca na obroncima Krndije – još jednog slavonskog gorja. Malim skretanjem sa rute, prateći signalizaciju, posjetite manastir – sakralni, arhitektonski, kulturni i povijesni dragulj skriven u šumi.

Slijedi spust do sela Duzluk iz kojeg prateći signalizaciju dolazimo do izletišta „Orah“, kojim dominira Orahovačko jezero – jedno od najljepših kupališta ovog dijela Hrvatske. Na izletištu započinje i poučna staza dužine 800 m koja nas vodi do glasovite srednjovjekovne gradine Ružice grada. Nagrada za sav trud tijekom uspona isporučuje se u obliku izravnog kontakta s monumentalnom srednjovjekovnom arhitekturom i zarona u nepregledan krajolik sa vidikovca.

Potom nakon malo uspona i znatno više spusta stižemo u Orahovicu. Ovdje preporučamo posjet Gradskom muzeju i šetnju brižno njegovanim parkom. Orahovica je grad bogate gastronomske ponude koju treba istražiti s čašom glasovitog vina Orahovačkog vinogorja.  No koliko god bilo lijepo u Orahovici, moramo dalje, jer Drava nas čeka.

Vožnju nastavljamo ravnim cestama kroz stara slavonska sela gdje se ponekad čini da je vrijeme stalo i gdje još uvijek možete osjetiti duh starih vremena. Preporučamo predah u Zdencima koji su naziv dobili po izvorima vode u samom središtu mjesta, u mjesnom parku, koji je uz to ukrašen i nizom drvenih skulptura nastalih tijekom održavanja kiparskih kolonija.  Nastavljamo dalje kroz Slavonske Bare – selo u kojem je rođen legendarni hajduk Jovo Čaruga, koji je haračio nizinama, a skrivao se u gustim šumama Papuka i Krndije.

Nakon vožnje smirenim i idiličnim slavonskim krajolikom i mjestima Donje Predrijevo, Milanovac, Crnac, Suha Mlaka… stižemo do Miljevaca.. ako prvo začujete slovački jezik, nemojte pomisliti da ste se izgubili, jer ovdje živi i slovačka zajednica, koja brižno njeguje svoj folklor i tradiciju. Potom stižemo u Čađavicu u kojoj ruta nakratko izlazi na magistralnu cestu, te stoga obratite pozornost na promet i vlastitu sigurnost. Svakako posjetite Crkvu Sv. Petra i Pavla iz 15. st. Čađavica je mjesto bogatog folkora i duge tradicije konjogojstva.

Uskoro skrećemo na sporednu cestu i nakon nekih 5 km dolazimo do sela Noskovci i Noskovačka Dubrava, gdje ova ruta završava.  U Noskovačkoj Dubravi posjetite Informativno – edukativni centar koji je smješten u klasicističkom plemićkom ljetnikovcu, pored kojega započinje edukativna staza „Dravi u zagrljaj“, kojom ćete stići do obala rijeke Drave.

Back To Top