skip to Main Content

Tehnički opis

  • Dužina: 66.65 km
  • Težina: lagana
  • Najviša točka: 21 m
  • Najniža točka: 18 m
  • Podloga rute: makadam 65 %, asfalt 35%
  • Vrijeme vožnje: 3.5 – 4.5 h

Biciklistička staza „Dravska ruta – EuroVelo 13 – istok“ je nastavak staze „Dravska ruta – EuroVelo 13 – zapad“ koju smo započeli na zapadnom ulazu u županiju, u blizini Pitomače, i koja završava u Terezinom Polju. Tako da ova staza počinje u Terezinom Polju, a završava na istočnoj granici županije u selu Ilmin Dvor. Vozeći ove dvije staze pobliže ćete upoznati sjeverni dio Virovitičko -podravske županije.

Staza je duga nešto malo manje od 67 km, dijelom se vozi po asfaltu, a dijelom poljskim putovima i makadamom. U cijeloj dužini staze nema značajnijih uspona. Kao što smo već rekli, staza počinje u Terezinom Polju, u blizini graničnog prijelaza prema republici Mađarskoj. Nastavlja se ravnim slavonskim cestama kroz sela Katinka i Veliko Polje. Između sela Veliko Polje i Žlebina ruta izlazi na makadamski put, a potom asfaltnom cestom nastavlja do sela Novi Gradac. Slijedi 6 km duga vožnja makadamom do sela Detkovac. Na samom ulazu u selo skrenite malo sa rute, jer se u blizini nalazi jezero Liman, provozajte se do tamo i uživajte u ovom prekrasnom jezeru koje je ostatak starog toka rijeke Drave, uz koju ćemo se uskoro voziti. U nastavku ruta prolazi kroz samo selo, a potom skreće prema jezeru Neteča. Oba su jezera bogata ribom, te stoga privlače mnoge ribolovce i izletnike. Samo par stotina metara od jezera dolazimo do same rijeke Drave i nasipa, po kojem ćemo voziti iduću etapu ove biciklističke staze.

Vožnja nasipom je poseban doživljaj, makadam je odličan za vožnju, a priroda uz rijeku Dravu bujna i bogata, nemojte se iznenaditi ako ugledate koju srnu ili svojom vožnjom uplašite kakvog zeca u polju, jer kao što su vode Drave bogate ribom, tako su i šumarci oko rijeke još uvijek staništa mnogih divljih životinja. Imajte na umu da se nalazite na području Regionalnog parka Mura – Drava, koje je zbog svojih iznimnih prirodnih vrijednosti 2012. godine od strane UNESCO-a uvršteno u cjelinu Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav.

U selu Kapinci ruta ponovno nakratko izlazi na asfaltnu cestu ali već kod prvih kuća u mjestu Sopje, opet skrećemo na poljski put koji će nas još jednom odvesti do obala Drave i do izletišta koje je odlično za odmor poslije ovog dijela rute. Nastavljamo ponovno vožnju dravskim nasipom sve do sela Noskovačka Dubrava gdje ruta ponovno izlazi na asfaltnu cestu, kojom vozimo sve do Čađavice, gdje ruta izlazi na Podravsku magistralu, kojom vozimo sve do skretanja za Ilmin Dvor i kraja ove staze. U ovom dijelu pripazite na promet i na vlastitu sigurnost.

Nakon skretanja slijedi još jedna kraća vožnja poljskim putovima tik uz susjednu Osječko – baranjsku županiju. I to je to, ako odvezete ove dvije biciklističke staze „Dravska ruta – EuroVelo 13 – istočni i zapadni dio“, ne samo da ćete upoznati sjeverni dio naše županije, nego ćete uživati u živopisnim selima i ljudima koji u njima žive, u smirenom krajoliku kojim dominira bujni svijet flore i faune i sama rijeka Drava. Ne oklijevajte, sjednite na bicikl i dođite, željno vas očekujemo.

Back To Top