skip to Main Content

Tehnički opis

  • Dužina: 20.87 km
  • Težina: srednja
  • Najviša točka: 463 m
  • Najniža točka: 118 m
  • Podloga rute: asfalt 77 %, makadam 23 %
  • Vrijeme vožnje: 1.5 – 2.5 h

 

Iako je biciklistička staza „od Čačinaca do Jankovca“ jedna kratka vožnja (svega 21 km) ovo je uistinu jedna od najljepših staza koje možete odvoziti u Virovitičko – podravskoj županiji. Staza je, kao što smo već rekli, duga 21 km, prvih 16 km od Čačinaca do Slatinskog Drenovca vozi se asfaltom, a potom slijedi 5 km dugačak, te na nekim mjestima prilično strm uspon makadamskim putem prema gorskom izletištu Jankovac.

Kako bi što bolje upoznali cijelu Virovitičko – podravsku županiju i njezine ljepote, kao polazišnu točku za ovu stazu izabrali smo Čačince. To lijepo mjesto smješteno je u jugo – istočnom dijelu Virovitičko – podravske županije, a poznato je po tradicijskoj i prirodnoj baštini, te po lovnom turizmu koji se razvio u obližnjim šumama Papuka. Staza „Bajsom od Čačinaca do Jankovca“  kreće iz samog središta Čačinaca. Nakon 3,5 km skrećemo lijevo sa magistralne ceste, te preko sela Vojlovica, Humljani i Pušina dolazimo do Slatinskog Drenovca, a time i do Parka prirode Papuk.

U Slatinskom Drenovcu počinje 5 km dugačak uspon prema Jankovcu. Ovaj dio puta je i najljepši dio ove staze, vozite se makadamskim putem kroz šumu i uz žubor  potoka Kovačica, koji se spušta niz brda Papuka. Čak i usred ljeta rashladit će vas svježina papučkih šuma, a želite li se osvježiti, zastanite uz potok i umijte se u njegovoj hladnoj vodi. Ništa ne osvježava bolje od hladne vode gorskog potoka.
Uskoro ćete stići i do slapa Skakavac, koji je istinska atrakcija, ne samo Jankovca i Papuka nego i cijele Slavonije. Jankovački  potok se, slapom visine 36 metara, preko drevne vapnenačke stijene, ulijeva u kanjon potoka Kovačice. Nedaleko od slapa je i Planinarski dom Jankovac gdje završava ova staza.

No vaša papučka avantura tu ne završava, naprotiv gorsko izletište Jankovac je jedan od najatraktivnijih lokaliteta unutar Parka prirode Papuk. Grofova poučna staza posjetiteljima pruža pregršt informacija o geologiji, klimatologiji, flori, fauni, povijesti, te ostalim vrijednostima ovog područja. Uz toliko zanimljivosti preporučamo da iznajmite sobu u Planinarskom domu i odvojite nekoliko dana za istraživanje svih ovih mjesta ali i za vožnju po biciklističkim stazama kojih ima puno po brdima Papuka. Sve izgubljene kalorije možete nadoknaditi u restoranu Planinarskog doma koji nudi odličan izbor jela, među kojima se posebno ističu ona od divljači. Ako se nađete u Virovitici a želite doći do Jankovca na stranici Izletište Jankovac  naći ćete kartu puta, više informacija i foto galeriju slika.

Back To Top