Skip to content

Tehnički opis

  • Dužina: 38.90 km
  • Težina: lagana
  • Najviša točka: 234 m
  • Najniža točka: 119 m
  • Podloga rute: asfalt 100 %
  • Vrijeme vožnje: 2 – 2,5 h

Biciklistička staza „Preko Bilogore i Papuka do Voćina“ druga je od tri staze zajedničkog imena „Bilogorom i Papukom kroz Virovitičko – podravsku županiju“. Ruta ove staze počinje u Virovitici, prelazi Bilogoru i jednim djelom Papuk, a završava u Voćinu. Staza je duga nešto manje od 40 km, prvih dvadesetak kilometara staza je ravničarska, dok je ostatak prilično brdovit s dosta uspona i spuštanja. Staza počinje ispred dvorca Pejačević u Virovitici, gdje smo završili stazu „Uz Bilogoru do Virovitice“.

Izlazimo iz Virovitice prema selu Rezovac te nastavljamo uz Bilogoru preko sela Borova, Pčelić, Pepelane i Levinovac. Prvih dvadesetak kilometara ravne ceste od Virovitice do sela Levinovac dobro će vam poslužiti za zagrijevanje za teže dionice koje slijede. Kod Levinovca slijedi prvi veći uspon, dužine 1300 m. No kad se popnete na vrh, u samo selo, pruža se prekrasan pogled prema Papuku i brdima kojima nastavljamo vožnju. Pravo mjesto za prvi kraći odmor i uživanje u pogledu.

Potom slijedi dosta dugačak spust i kraća vožnja do raskrižja na kojem skrećemo desno prema Humu. Kroz cijelo selo je lagani uspon. Neposredno poslije sela je raskrižje gdje, ako malo skrenete sa rute, možete posjetiti jezero Lisičine i malo dalje Arboretum Lisičine. Prije Domovinskog rata, s oko 2.500 različitih vrsta drveća i grmlja iz gotovo cijelog svijeta, Arboretum Lisičine bio je jedan od najznačajnijih arboretuma u jugoistočnom dijelu Europe. Sada je broj biljnih vrsta znatno manji ali u postupku je obnova koja mu želi vratiti stari sjaj. To je uistinu pravi mali dragulj skriven u brdima Papuka, te  stoga odvojite malo vremena i posjetite to lijepo mjesto.

Dva kilometra nakon Huma slijedi ponovno veći uspon dužine približno 1400 m. Nakon spusta put je prilično ravan, vozi se kroz šumu, po cesti s malo prometa. Neposredno prije samog Voćina slijedi još jedan kraći uspon, a na vrhu je još jedan lijep pogled na naselje i na impozantni Papuk.

Nakon spusta, u centru mjesta završava ova staza. Voćin je nadaleko poznat po hodočasničkoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije koja je sagrađena u 15. stoljeću s gotičkim arhitektonskim obilježjima. Tijekom Domovinskog rata agresorske snage su crkvu razrušile do temelja, međutim, metodom faksimilske rekonstrukcije, crkva je potpuno obnovljena. Njenu unutrašnjost krase vrhunski radovi najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika, a okružena je prostranim parkom u kojem su zastupljene biljne vrste sa pet kontinenata. No, nemojte tu stati s istraživanjem Papuka i njegovih ljepota, samo par kilometara od središta Voćina, na cesti prema Požegi, nalazi se još jedno izuzetno i zanimljivo mjesto, to je geološki spomenik prirode Rupnica, zbog koje je Park prirode Papuk uvršten u mrežu europskih i UNESCO-vih geoparkova.

Back To Top